ANATOLIA TATTOO & PIERCING - KADIKOY / ISTANBUL
Kas覺m 22, 2008, 12:29:19 S *
Merhaba, Ziyaret癟i. L羹tfen giri yap覺n veya 羹ye olun.
Aktivasyon mailiniz gelmediyse buraya t覺klay覺n.

Kullan覺c覺 ad覺n覺z覺, parolan覺z覺 ve aktif kalma s羹resini giriniz
Duyurular: SMF - Just Installed!

Ana Sayfa   Yard覺m Ara Giri Yap Kay覺t  

Sayfa: [1]   Aa覺 git
  Yazd覺r  
G繹nderen Konu: D繹vme (tattoo) Genis Tarihi  (Okunma Say覺s覺 1978 defa)
hell
Newbie
*

Mesaj Say覺s覺: 5

yelik Bilgileri
« : Temmuz 17, 2007, 11:03:21 »

Yok edilemeyen bir boya maddesinin belirli bir teknikle derinin alt y羹zeyine islenmesi. 

"Yasanir kildigim
giyindigim doga
Efendin degilim
bir par癟ayim senden
圯sin
Bedenime isledigim
hayalimi s羹sleyen simge
Yeni anlamlar kat bana
Bin yillarin kayip y羹zl羹
s羹sl羹 izi!.."
                  AVA

Neye dokunsaniz insana dair, hep eskiye, eskiye gider tarihi. Bin yillara d繹vme de 繹yle. Tarihi  bin yillara dayanan bir sanat formudur d繹vme. Magara resimleri, mimari yapi, heykellerin tasidigi tarihsel bilgileri d繹vmede de bulabiliriz. Y羹zyillar, hatta bin yillar 繹ncesine dek uzanan tarihiyle d繹vme tarihin babasi diye adlandirilan Herodotus, gezgin kasif Marco Polo ve James Cook tarafindan belgelenmistir. Bakin Evrim teoremini ortaya atan 羹nl羹 bilimadami Darwin ne diyor bu konuda: bu olguya rastlanmayan hi癟bir k羹lt羹r yoktur.

D繹vme aslinda s繹zl羹 olmayan bir iletisimdir.

1991de Profes繹r Kinler SPINDLER Avusturya-Italya sinirinda bulunan buz adamin d繹vmeli oldugunu a癟ikladi. Tarihi mi?  Sasirtici Yaklasik I.. 10 bin ila 38 bin yillari arasi. Japonlarda I. 5 binden daha eski. Bug羹n de en ince ve renkli d繹vmeleri en g羹zel is癟ilikle ortaya koyan Japon d繹vme sanat癟ilariydi. D繹vme orada bir kimlik, bir aidiyetti.

Her simge birilerinin bir kabileye, bir 繹rg羹te, bir topluluga ait oldugunu simgeliyordu.
D繹vme ve Piercing ile ilgili ilk izlerden  bazilarina Misir mumyalarinda I. 2 binli yillara ait bulgularda rastlanmis. Kazak ve Kirgiz k羹lt羹rlerinde de olduk癟a eski ve yerlesiktir.   Antik Trak kavminde d繹vme soyluluk g繹stergesiyken Yunanlilarda ahlaksizligin damgasiydi. Romada su癟lu ve k繹leleri tanimaya yariyordu. Amerika kitasindaki yerlilerde d繹vme yaptirmak 癟ok yaygindi. Bu ipucunun kaynagi 15. ve 19. y羹zyillarda oraya giden din adamlaridir.

Yine d繹vmeyle ilgili ilk bulgulardan bazilarina M. 3300 yillarina ait bulgularda rastliyoruz. Avusturya ile Italya arasinda elde edilen buluntular Bronz 癟aga ait Icemann insaninda d繹vme oldugunu g繹stermistir. Tenlerinin koyulugundan dolayi Afrikalilar yakma, kesme y繹ntemiyle yapmislardir d繹vmeyi.
Yeni Zelandada Maori kabilesi ve Eskimolar y羹zlerine kesilerek yapilan acili d繹vmelerle ergenlikten olgunluga ge癟erek artik bir savas癟i olduklarini kanitliyorlardi.

Cezayirli gemiciler araciligiyla Osmanli denizcileri arasinda yayginlasan d繹vme 17. y羹zyildan itibaren yeni癟erilerce bagli bulunduklari b繹l羹g羹 simgelemek amaciyla yaptirilmistir.
Mitolojide ise d繹vmeyle ilgili 癟ok 癟esitli s繹ylentiler vardir. Evrenin tanrilari, d繹vme tanrisi ve baliklarin desenleri ile renklerin yaraticisi Bilge Tohunun bilgece bakislari altinda Ta Tau sanatini icra etmisti. Ta Tau bug羹n Tattoo adiyla anilan d繹vmeye adini veren tanri olarak bilinir. Bir g羹n Mata Mata Arahu ve Tura-i Po adindaki tanrilar Tanri癟a Hinayi bastan 癟ikarabilmek i癟in yery羹z羹ne indiler. Ve v羹cutlari  mavi desenlerle kaplandi. Bundan sonra insanlar kendilerini tanrilara begendirmek i癟in v羹cutlarini farkli farkli desenlerle kapladilar. Ve herkes aslinda tanrilari taklit etti. 18. y羹zyilin bati denizcileri ise v羹cutlarina k繹pekbaligi, yunus, kili癟, 癟apa resimleri 癟izdirmis, sevgililerinin isimlerini yazdirmislardi. Bazi fig羹rler ise denizde yol aldiklari her bes bin mili ifade ediyordu.

En renkli ve ince islemeleri Japon d繹vme sanat癟ilari yapti. Yasadisilar hangi gruba ait olduklarini belli ettiler; kaplanlarla ejderler hep birbirleriyle 癟atistilar. Rus mafya 羹yeleri hapishanedeyken ellerine d繹rt duvar arasinda olduklarini anlatan bes nokta veya ihbarci olmadiklarini anlatan ve g繹rmedim, duymadim, konusmadim anlamina gelen 羹癟 nokta d繹vmelerini yaptirdilar.

Her 羹lkede d繹vme, 癟esitli anlamlar barindirmis oldu. Rusyada Rus mafya 羹yeleri hapishaneye girdiklerinde ellerine hapishanede olduklari, d繹rt duvar arasinda olduklari anlamina gelen bes nokta, ihbarci olmadiklarini ifade eden g繹rmedim, duymadim, bilmiyorum anlamina gelen 羹癟 nokta isareti yaptiriyorlardi.
Anadoluda da d繹vme tarihi olduk癟a eskidir. En eski bilgi M. 2 binli yillara kadar gidiyor. G羹nesin, ayin, yildizin kutsalligina inanildigi yillarda bunlari ifade eden isaretler yapilirdi ellere, alinlara. Bir nevi kimlik bilgisi olarak kullanilmistir. En basta halife olan padisahtan tutun da r羹tbe ve kahramanliklarini belli eden d繹vmelere sahip olan yeni癟erilere kadar herkesin d繹vmesi vardi.  Bug羹n halen Dogu ve G羹neydogulu insanimizin ellerinde, alinlarinda, ayaklarinda d繹vmelere rastlamak m羹mk羹n. 

G羹n羹m羹zde, son y羹zyildir kullanilan d繹vme makineleriyle uygulama yapilmaktadir. Y羹zyildir bu makinenin ana yapisi 癟ok fazla degisime ugramamistir. Ilk elektrikli d繹vme makinesiyle 1890li yillarda tanisiyoruz. D繹vme tarihi bu kisinin Samuel OReilly oldugunu s繹yler. Artik d繹vme profesyonellesmistir. Uluslararasilasan ilk d繹vme fuari 1970 yilinda yapildi.1980lerde sekt繹rel uygulamaya ge癟en d繹vme ve beraberinde piercing birlikte anilmaya ve sekt繹r haline geldi. Artik d繹vme b繹lgesel motif, inan癟 olmaktan 癟ikmis s羹s, moda, sanat haline gelmisti. Avrupa'da Fakir Mustafar San Franciscoda d繹vme ve piercingle ilgili egitim merkezi a癟tiktan sonra bu b繹l羹m artik g羹zel sanatlarda bir k羹rs羹ye sahip bir sanat dali oluyordu.
ava
Newbie
*

Mesaj Say覺s覺: 1

yelik Bilgileri
« Yan覺tla #1 : Ekim 27, 2008, 04:00:47 S »

harcad???n 癟aba i癟in te?ekk羹rler...ayr?ca yaz?m? burada g繹rmek sevindirdi beni.
Sayfa: [1]   Yukar覺 git
  Yazd覺r  

Gitmek istediiniz yer:  

MySQL ile G羹癟lendirildi PHP ile G羹癟lendirildi Powered by SMF 1.1.2 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Ge癟erli! CSS Ge癟erli!
Bu Sayfa 0.141 Saniyede 18 Sorgu ile Oluturuldu